brozopotezni šah

Brzopotezni šah, (poznat i pod nazivima „blic“ — eng. blitz i „cug“, „cuger“ — nem. zug), gde se svi potezi moraju odigrati u unapred utvrđenom vremenu kraćem od 15 minuta (najčešće je tempo igre 5 minuta za celu partiju). Igra se prema Pravilima ubrzanog šaha FIDE. Dodatna pravila su:

  • Nemoguć potez je završen kada je pokrenut protivnikov časovnik. Tada igrač ima pravo da, pre nego što odigra svoj potez (ili takne figuru), zahteva pobedu.
  • Kada je protivnik odigrao nemoguć potez, on više ne može biti ispravljen.
  • Igrač može zahtevati remi od sudije pre nego što odigra svoj potez (ili takne figuru) ako dođe do pozicije u kojoj ga protivnik ne može matirati bilo kojom serijom mogućih poteza i pri najneveštijoj igri.

Uz upotrebu elektronskog časovnika (Fišerov sat) partije se igraju uz bonifikaciju vremena posle svakog odigranog poteza.

Nameće se drugo pitanje, da li su svi digitalni satovi podobni za ubrzani i brzo potezni šah, jer pravila došuštaju mogućnost da obe zastavice padnu. Dakle, digitalni satovi koji ne mogu da pokazati da su OBE zastavice pale nisu podobni i odgovarajući za brzopotezni šah.