Pravila igre

Svaki igrač počinje sa 16 figura. Figure su: kralj, kraljica ili dama, top ili kula - dva komada, skakač ili konj - dva komada, lovac ili laufer - dva komada, pešak ili pion - dva komada.

Jedan igra belim, a drugi crnim figurama, naizmenično pomerajući figure, pri čemu beli ima prednost prvog poteza. Cilj igre je dovesti protivnika u šah-mat (što znači mrtav kralj) situaciju.

 

Šah i šah-mat:

Ako jedan igrač napadne protivničkog kralja, kaže se da je kralj u šahu, i napadnuti igrač u sledećem potezu mora da zaštiti kralja, tako što će ga ukloniti iz opasne situacije. Postoje tri moguća načina da se kralj izvede iz šaha:

-Pomeriti kralja na neko polje koje nije pod napadom
-Postaviti neku figuru između kralja koji je u šahu i figure koja ga napada (kako bi se prekinula linija vatre)
-Uzeti figuru koja napada

Ako nijedan od ova tri načina nije moguć, kralj je doživeo šah-mat i igrač čiji je to kralj je izgubio partiju.

Pat:

Pat pozicija nastaje pod određenim okolnostima:

-Kralj nije direktno napadut.
-Igrač koji je na potezu ne može igrati bilo kojom drugom figurom.
-Svi validni potezi koje igrač koji je na potezu može da povuče bi doveli njegovog kralja u šah poziciju.

Ako se ova pat-pozicija dogodi, igra se završava nerešenim ishodom. Igrač koji ima vrlo malo (ili nimalo) šanse da pobedi će često pokušati da se stavi u pat-poziciju kako bi izbegao poraz.

Remi:

-Partija je završena remijem kad se pojavila pozicija u kojoj ni jedan ni drugi igrač ne može matirati protivničkog kralja bilo kakvim nizom ispravnih poteza. Za partiju se kaže da je završena „mrtvom pozicijom“. Time se partija odmah završava, pod uslovom da je potez koji je vodio do te pozicije bio ispravan.
-Partija se završava remijem sporazumom dvojice igrača tokom partije. Tim sporazumom partija se odmah završava.
-Partija se može završiti remijem ako se bilo koja identična pozicija očekuje, ili se pojavila, najmanje tri puta.
-Partija se može završiti remijem, ako su oba igrača odigrala poslednjih 50 uzastopnih poteza bez pokretanja ijednog pešaka i bez uzimanja ijedne figure.