problemski šah

Problemski šah je vrsta šahovske delatnosti. Šahovski problem je zadatak, koji od rešavča traži ispunjenje nekog zadatka: mat u jednom potezu, mat u dva poteza, beli dobija, pomoćni mat... Šahovski problem nije deo šahovske igre, več je stvorena kompozicija, koja upotrebljava elemente običnog šaha: figure i pravila. Sastavljač problema zove se kompozitor. Pozicija problema mora zadovoljevati kriterijeume: legalitet, rešivost i originalnost.
 
Vrste problema. Šahovski problemi se dele u dve vrste: ortodoksne i heterodoksne
 1. ortodoksni problemi se zasnivaju na pravilima šahovske igre i dele se u matne zadatke i studije. U zadacima direktnoga mata beli mora matirati crnoga u zadanom broju poteza. Problemi su dvopotezi, tropotezi ili višepotezi.
 2. heterodoksni šahovski problem ima više tipova - samomat, pomoćni mat,....

j'adoube

Žadub (fr. j'adoube, Template:Izgovor — „nameštam“, „popravljam“) je izraz vezan za šah.

Šahista za vreme partije može bolje namestiti (popraviti) figure na tabli samo u slučaju da to prethodno najavi protivniku ili sudiji (ako protivnik nije trenutno prisutan), što je regulisano u Pravilima igre FIDE. U protivnom, odnosno ako igrač bez te najave dodirne jednu ili više figura, on mora igrati sa prvom koju je (namerno) dodirnuo, ili da uzme prvu protivničku figuru koju je dotakao (pravilo taknuto-maknuto). Igrač može reklamirati da je protivnik dodirnuo figuru pre nego što je odigrao svoj potez. Ako sudija ne može (npr. uz pomoć nezavisnih svedoka) utvrditi da li je došlo do kršenja Pravila igre, narediće da se partija nastavi.

taknuto maknuto

Za one koji nisu znali, ne kaže se prošao brzi voz :) 

Taknuto maknuto je pravilo u šahu.

Igrač koji namerno dodirne svoju figuru mora s njom igrati, a ako dodirne protivnikovu mora je uzeti, pod uslovom da je to moguće. Ako to nisu mogući potezi, on može odigrati bilo koji drugi potez. Reklamacija na kršenje ovog pravila moguća je samo dok je igrač na potezu.Ako je igrač dotaknuo protivničku, a zatim svoju figuru kojom ne može uzeti dotaknutu protivničku, on mora igrati sopstvenom figurom, ali ne mora uzeti protivničku nekom svojom drugom figurom kojom je to moguće.


brozopotezni šah

Brzopotezni šah, (poznat i pod nazivima „blic“ — eng. blitz i „cug“, „cuger“ — nem. zug), gde se svi potezi moraju odigrati u unapred utvrđenom vremenu kraćem od 15 minuta (najčešće je tempo igre 5 minuta za celu partiju). Igra se prema Pravilima ubrzanog šaha FIDE. Dodatna pravila su:

 • Nemoguć potez je završen kada je pokrenut protivnikov časovnik. Tada igrač ima pravo da, pre nego što odigra svoj potez (ili takne figuru), zahteva pobedu.
 • Kada je protivnik odigrao nemoguć potez, on više ne može biti ispravljen.
 • Igrač može zahtevati remi od sudije pre nego što odigra svoj potez (ili takne figuru) ako dođe do pozicije u kojoj ga protivnik ne može matirati bilo kojom serijom mogućih poteza i pri najneveštijoj igri.

Uz upotrebu elektronskog časovnika (Fišerov sat) partije se igraju uz bonifikaciju vremena posle svakog odigranog poteza.

Nameće se drugo pitanje, da li su svi digitalni satovi podobni za ubrzani i brzo potezni šah, jer pravila došuštaju mogućnost da obe zastavice padnu. Dakle, digitalni satovi koji ne mogu da pokazati da su OBE zastavice pale nisu podobni i odgovarajući za brzopotezni šah.

on-line chess

Na predlog dragog kolege Milana Dunje, evo sajta koji sam nasao za on-line igranje šaha. Potrebno je da se download-uje besplatan softver i igranje može da počne. Trenutno ga i ja isporobavam...

http://playchess.com/

-Trajal verzija traje 30 dana, nakon toga mora se kupiti serijski broj.

http://chess21.com/  - preko ovog sajta možete naći sajtove za on-line igru.

Pozrav.

Balada o šahu - Danijel Vajt

"Šah je igra. Šah je borba. Šah je rat. To je umetnost, nauka, logika i lepota. Šah je nadmetanje dva intelekta. Šah je tortura protivnika, ali i sopstvena tortura. Šah je drama. Šah je tragedija. To su suze i razočarenja. Šah je smeh, radost i trijumf. Šah je prijateljstvo koje se stvara kroz takmičenje. Šah je 32 figure i 64 polja. To su otvaranja i završnice, strategije i taktika. Šah su kombinacije. Šah je oštrenje uma, vežba mozga. Šah je razmišljanje. Šah je napetost. U šahu se gubi. U šahu se dobija. U šahu se biješ, ali i dobijaš batine. Šah je hobi, manija i opsednutost. Šah je zarazan. To je gubljenje vremena. Šah je razonoda. Šah je strast. Šah je istina. Šah je život!"

 

 

 

Vasilij Smislov

Vasilij Vasiljević Smislov je rođen u Moskvi 24. marta 1921. godine. Učio je da igra šah od svoje 6. godine. Mnogo je naučio od svoga oca i knjiga iz njegove biblioteke.

Smislov je bio opertski pevač, šah je postao njegova preokupacija kada je doživeo neuspeh na audiciji za Boljžoj teatar 1950. godine. Jednom je i rekao "uvek cu da živim između šaha i muzike".

Bio je poznat po svom pozicionom stilu, kao i po igranju završnica. Nermervljiv je njegov doprinos u teoriji šahovskog otvaranja, uključujući Englesko otvaranje, Grifildovu odbranu, Špansku partiju i Sicilijansku odbranu.

Na šahovskim olimpijadama Smislov je pobedio u 69 partija, imao 42 remaija i samo 2 poraza. Smislov je jedan od najaktivnijih i najjačih velemajstora na svetu. Vrlo malo igrača ima takvu životnu snagu da toliko dugo zadrži najveći nivo i kvalitet partija koje igra, kada bi večina obični ljudi otišla u penziju.

Boris Spaski

Boris Vasiljević Spaski, rođen je 30. Januara 1937. godine u Lenjingradu. Bio je sin jevrejke i Ruskog pravoslavnog sveštenika. Šah je naučio da igra sa pet godina u Uralu, gde je njegova porodica bila evakuisana za vreme rata.Roditelji mu se uskoro razvode, i nakon rata se vraća u Lenjingrad sa majkom, sestrom i starijim bratom.

Šahovski prvak od 1969. Završio je studije žurnalistike. Majstor postao 1952, internacionalni majstor 1953., a velemajstor 1955 godine.Uz Smislova, jedini igrać koji je dva puta uzastopno pobedio u mečevima turnira kandidata

Sa 18. godina  postaje svetski juniorski prvak. Dobitnik preko 20 velikih međunarodnih turnira. Uključujući Moskvu i Rigu (1959), Mar del Plata (1960), Beograd (1964), Santa Monika (1966), San Juan (1969), Amsterdam (1970),Vankuver(1971), Bugojno i Montila(1978), Minhen i Montreal (1979), Baden (1980), Linares (1983), London (1984)...

Markica Fišer - Spaski

JUGOSLAVIJA 1992 ŠAH - ROBERT FIŠER : BORIS SPASKI
 

ROBERT FIŠER

Robert Džejms Bobi Fišer (engl. Robert James „Bobby“ Fischer) (9. mart, 1943. - 17. januar 2008.) je bio velemajstor i bivši svetski šampion u šahu, koji je 1. septembra, 1972. postao prvi američki šahista koji je osvojio svetski šampionat u organizaciji Svetske šahovske federacije. Godine 1975. zvanično je izgubio titulu kada je Svetska šahovska federacija odbila njegove uslove za odbranu titule. Gari Kasparov je napisao da je od svih svetskih šampiona u šahu, jaz između Fišera i njegovih savremenika bio najveći u istorji šaha.

 

Jedno je sigurno. Nijedan šampion pre ni posle Fišera nije doneo toliku popularsnot šahovskoj igri. Meč za svetskog prvaka koje je igrao sa sovjetskim šampionom Borisom Spaskim u Rejaviku, 1972 godine, bio je sportski događaj planete, simbol hladnog rata u kome je Amerikanac uspeo da sruši zidinesovjetske dominacije.Kada Svetska šahovska organizacija nije prihvatila Fišerove zahteve za meč sa Kaprovom, napustio je arene i nije se vratio u javnost pune dve decenije. Čak je napravljen i film "u potrazi za Bobijem Fišerom".

Sumu od 5 miliona dolara koju mu je ponudio vlasnik Jugoskandika za Fišerov povratak i meč sa Spaskim, na Svetom Stefanu i u Beogradu, 1992 godine, kao i mnogi drugi sponzori. Presudio je inat prema američkoj administraciji koja mu je pretila kaznom od deset godina zatvora za prekršene sankcije prema SRJ. Meč se ne pamti po rezultatu, već po tome da je Fišer pljunuo na američki fax sa upozorenjem. Tada je raskrstio sa zemljom čiji je junak bio više od dve decenije.

 

 Ostatak života je proveo delom u Mađarskoj, zatim na Filipinima gde je dobio ćerku, delom u Japanu gde je i bio u zatvoru od 13. jula 2004. do 23. marta 2005, na zahtev američkih vlasti, jer se odrekao američkog državljanstva, a i dalje koristio pasoš.

Tražeći način da izbegne deportaciju u Sjedinjene Države (tužba za izbegavanje i ne plaćanje poreza), Fišer je početkom januara 2005. napisao pismo vladi Islanda tražeći islandsko državljanstvo. Saosećajući sa Fišerovim položajem – ali ne želeći da mu daju puna državljanska prava – islandske vlasti su mu izdale pasoš za strance.

Preminuo je na Islandu u 65. godini. U Rejkjaviku, u gradu u kojem se i proslavio na putu ka tituli svetskog prvaka, 1972. godine.

 

ŠAHOVSKI SAT

Šahovski sat se sastoji od dva međusobno povezana sata s jednim dugmetom koji zaustavlja jedan sat a pokreće drugi, tako da dva povezana sata nikada ne mogu da rade istovremeno. Šahovski satovi se koriste u igrama s dva igrača. Svrha sata je da meri ukupno vreme koje je igrač potrošio i da bi obezbedio da ni jedan igrač ne odugovlači igru.

  Analogni šahovski sat

Šahovski satovi su prvo masovno korišćeni na šahovskim turnirima, ali je njihova upotreba proširena i na turnirima skrebla, šogija, goa i gotovo svake takmičarske igre na tabli sa dva igrača. Analogni satovi imaju „zastavicu“ (holandski izum) koja padne u istom trenutku kad je igraču isteklo vreme. Nažalost, na ovim satovima se ne može unositi dodatno vreme. Zbog toga su digitalni satovi postali sve popularniji.

Digitalni šahovski sat

Digitalni satovi i igranje preko Interneta podstakli su talas eksperimentisanja s različitim i kompleksnijim kontrolama vremena. Digitlani sat je 1998. patentirao bivši svetski šampion u šahu Robert Fišer.

Iako je trebalo vremena da bude prihvaćen, od 2004. godine veliki broj vrhunskih šahovskih turnira koristi Fišerov sistem (mada se na manje značajnim turnirima i dalje koriste tradicionalni satovi, jer su jeftiniji). Drugi deo Fišerovog patenta, sintetički glas koji bi upozoravao igrača koliko mu je vremena preostalo, nije prihvaćen.

 

GARI KASPAROV

Gari Kimovič Kasparov rođen je 13. aprila 1963. godine u Baku, Azerbejdžan. Svetski šahovski prvak od 1985 do 2005 godine. Na svetskoj rejting listi došao je na prvo mesto ispred tadašnjeg svetskog prvaka Anatolija Karpova 1983. godine i do 10. marta 2005. godine, kada se povukao iz profesionalnog šaha, bio je neprekidno prvi. Značajan i po svom političkom delovanju u korist reformi i demokratije u SSSR-u odnosno Rusiji od druge polovine 1980-ih.

Gari Kasparov rođen je kao Hari Vajnštajn. Otac mu je bio Jevrejin, a majka Jermenka, devojačkog prezimena Kasparjan. Roditelji su mu se rano razveli i majka je svoje prezime promenila u rusku varijantu Kasparov. Sa 12 godina Hari je uzeo majčino prezime i „rusificirao“ ime.Svetska šahovska javnost ga je upoznala godine 1979. kada je ubedljivo pobedio na turniru u Banja Luci. Sledeće godine priznata mu je titula velemajstora. Brzo je napredovao. Godine 1982. na prvenstvu SSSR podelio je prvo mesto sa Lavom Psahisom.

Kasparov je sa 21 godinom bio najmlađi igrač koji je igrao meč za prvenstvo sveta. Nasuprot njega bio je Anatolij Karpov, svetski prvak od 1974, sa 33 godine na vrhuncu snaga.Neobičnim spletom okolnosti, u toku šest godina Kasparov i Karpov će odigrati čak pet mečeva za svetsko prvenstvo. Obojica u to doba daleko nadmašuju sve ostale svetske šahiste. U tim mečevima su odigrali ukupno 144 partije.

U martu 2005, nakon pobede na velikom turniru u Linaresu, Kasparov je objavio da napušta šah, i da će se posvetiti političkoj karijeri, jer smatra potrebnim „učiniti sve u mojoj moći za otpor diktaturi Vladimira Putina“. Vodeći je član grupe liberalne opozicije Komitet 2008.

Geri's game

 Pixar animation studios, Gerijeva igra, proglašena za najbolju animaciju 1997. godine. Laughing

 

 

Ovako se uvek završi...

 

 

Na ovom sajtu ima mnogo dobrih sličica, preporučujem da vidite - fotozine.org

ZAMKA, LEGALOV MAT

Zamka u šahu se odnosi na pokušaj da se putem kombinacije protivnik namami na nastavak koji za njega izgleda povoljno, dok je krajnji ishod obrnut. Pritom, igrač računa s nepažnjom ili sa pogrešnom procenom protivnika. Zamke mogu biti veoma jednostavne ali i veoma skrivene i složene. Što je opasnost dublje skrivena, to je veća mogućnost da se njome zada odlučujući udarac i najjačem protivniku.

Sir de Legal (franc. M. de Kermur, Sire de Légal) tvorac je mata u 7 poteza, koji se popularno naziva Legalov mat.

 Po šahovskoj notaciji to bi izgledalo ovako:
       1. e4  е5
2. Lc4 d6
3. Sf3 Lg4
4. Sc3 g6
5. S:е5 L:d1
6. L:f7 Ке7
7. Sd5#