GARI KASPAROV

Gari Kimovič Kasparov rođen je 13. aprila 1963. godine u Baku, Azerbejdžan. Svetski šahovski prvak od 1985 do 2005 godine. Na svetskoj rejting listi došao je na prvo mesto ispred tadašnjeg svetskog prvaka Anatolija Karpova 1983. godine i do 10. marta 2005. godine, kada se povukao iz profesionalnog šaha, bio je neprekidno prvi. Značajan i po svom političkom delovanju u korist reformi i demokratije u SSSR-u odnosno Rusiji od druge polovine 1980-ih.

Gari Kasparov rođen je kao Hari Vajnštajn. Otac mu je bio Jevrejin, a majka Jermenka, devojačkog prezimena Kasparjan. Roditelji su mu se rano razveli i majka je svoje prezime promenila u rusku varijantu Kasparov. Sa 12 godina Hari je uzeo majčino prezime i „rusificirao“ ime.Svetska šahovska javnost ga je upoznala godine 1979. kada je ubedljivo pobedio na turniru u Banja Luci. Sledeće godine priznata mu je titula velemajstora. Brzo je napredovao. Godine 1982. na prvenstvu SSSR podelio je prvo mesto sa Lavom Psahisom.

Kasparov je sa 21 godinom bio najmlađi igrač koji je igrao meč za prvenstvo sveta. Nasuprot njega bio je Anatolij Karpov, svetski prvak od 1974, sa 33 godine na vrhuncu snaga.Neobičnim spletom okolnosti, u toku šest godina Kasparov i Karpov će odigrati čak pet mečeva za svetsko prvenstvo. Obojica u to doba daleko nadmašuju sve ostale svetske šahiste. U tim mečevima su odigrali ukupno 144 partije.

U martu 2005, nakon pobede na velikom turniru u Linaresu, Kasparov je objavio da napušta šah, i da će se posvetiti političkoj karijeri, jer smatra potrebnim „učiniti sve u mojoj moći za otpor diktaturi Vladimira Putina“. Vodeći je član grupe liberalne opozicije Komitet 2008.